Gastronomija

GASTRONOMIJA

Gastronomija u Splitu

Iako po mnogočemu tipičan mediteranski grad, Split je zbog svoje specifične lokacije također i mjesto u kojem su se stoljećima miješali raznorazni gastronomski utjecaji. Dobra vina, riba i maslinovo ulje čine okosnicu mediteranske gastronomije kakva dominira u primorju, dok iz poljičkog zaleđa pristižu čuvene delikatese poput poljičkog soparnika ili dalmatinskog pršuta.

Sol i maslinovo ulje nutritivna su osnova dalmatinske kuhinje, ali za uistinu autohton gastronomski užitak potrebna su još dva sastojka – vino i pjesma.

Stoljećima su ribari i težaci s ovih područja svoje večeri završavali upravo pjesmom u starim dalmatinskim konobama, a posebno je zanimljivo da je prva i najstarija dalmatinska konoba otvorena upravo u Split!

Danas na području grada posluje na desetke konoba i restorana u kojima možete iskusiti šaroliku gastronomsku ponudu ovih krajeva.

Lokalni specijaliteti koje ne biste smjeli preskočiti dok ste na odmoru u Split svakako su poljički soparnik, dalmatinski pršut, riba s gradela i jelo ispod peke. Svako od ovih jela posebna je delicija, a o tome koliko je kvalitetna gastronomija omiškog kraja najbolje svjedoči podatak da je poljički soparnik jedno od rijetkih jela službeno uvrštenih u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine!