Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR

AKTIVNI ODMOR

Ako vaš idealan odmor uključuje i dozu adrenalina, onda s dolaskom u Split definitivno ne možete pogriješiti. Gotovo da ne postoji aktivnost na moru, vodi, planini ili u zraku koja se na širem području grada ne nudi.

Uistinu, nema mnogo gradova na svijetu gdje jutro možete započeti vožnjom po riječnim brzacima, oko podneva visiti na 100 metara visokoj žici usred kanjona Cetine, predvečer se uz pomoć profesionalnih instruktora popeti na planinski vrh i zatim paraglideom skočiti do prekrasne plaže gdje se prije kraja dana još stignete i okupati. Kad odmor provodite u Splitu, pitanje je samo koliko različitih aktivnosti u jednom danu vaše tijelo može izdržati!

Ali, budite bez brige, da biste uživali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom ne trebate biti u savršenoj fizičkoj spremi. Većina aktivnosti prilagođena je svim uzrastima, a u nastavku donosimo samo dijelić bogate ponude adrenalinskih doživljaja na području Splita.

ZIPLINE

Zipline je jedan od najnovijih dodataka u turističkoj ponudi grada i, reći će mnogi, jedan od najspektakularnijih.

Tijekom trosatne zipline avanture na uistinu jedinstven način iskusit ćete prekrasni kanjon rijeke Cetine. Koliko jedinstven način, pitate se? Više od tri sata jurnjave na 2 kilometra dugačkim žicama od kojih se neke nalaze na visini većoj od 100 metara, toliko jedinstveno.

Svoju zipline avanturu definitivno ćete prepričavati prijateljima dugo nakon povratka s odmora, a za izazivanje maksimalne količine ljubomore na zaboravite tijekom jurnjave kanjonom izdvojiti sekundu ili dvije za fotografije

TEMATSKE STAZE

Jedna od prednosti odmora u Splitu su i dugačke tematske staze koje zahvaljujući trudu lokalnih entuzijasta svake godine postaju sve brojnijima.

Danas tako postoji nekoliko desetaka staza kojima se možete uputiti – kamo god poželite! Iz centra Splita za samo nekoliko sati dobro uređenim stazama možete stići do najviših vrhova okolnih planina, starih gusarskih utvrda, prekrasnih vidikovaca ili brojnih pitoresknih sela. U kojem god smjeru krenuli, pronaći ćete stazu koja će vas kroz netaknutu prirodu odvesti do kakvog skrovitog mjesta kojeg ne možete pronaći na turističkim kartama. Split je mjesto brojnih iznenađenja, pitanje je samo jeste li dovoljno odvažni da ih sve pronađete?

HIKING I TREKING

Grad Split okružen je strmim brdima koja su stoljećima služila kao prirodna zaštita od neprijatelja, dok su danas idealne lokacije za planinarske izlete.

Osim dobro označenih tematskih staza namijenjenih rekreativcima koje su pogodne za izlete tokom čitave godine, na brdima uz Split svakog se proljeća održava i Proljetni treking kup – skup planinarskih maratona na kojima se, osim izdržljivosti, testira i snalažljivost te orijentacija u prirodi.

Proljetni treking kup danas čine tri natjecanja – Imbertrek, Jesenice treking kup i jedno od najstarijih treking natjecanja u Hrvatskoj – Mosor Grebbening.

Kup svake godine u Split i okolicu privuče na stotine profesionalnih sportaša, ali i rekreativaca koji se natječu na nešto kraćim i lakšim dionicama. Proljetni treking kup natjecanje je koje slavi prirodu i promovira zdrav način života, a, iako se formalno radi o utrci, od vremena u kojem će proći zadanu stazu većini natjecatelja bitnije je vrijeme koje će na planini provesti u druženju s prijateljima i obitelji. U tome je, zapravo, prava čar trekinga.

VELIKA I MALA GUBAVICA

Desecima tisuća godina rijeka Cetina oblikovala je krajolik kojim je prolazila - nosila kamenja, "rezala" planine i probijala svoj put do ušća u more.

Na tom tisućljetnom putu stvorila je jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj, mjesto na kojem se iza svakog kuta krije neko iznenađenje. A možda najljepše od svih dva su slapa, Velika (49 metara) i Mala (7 metara) Gubavica, smještena pokraj sela Zadvarje. Ono što ove slapove čini posebnima među stotinama drugih na svijetu je to što se pod njima možete – kupati.

Lokacija na kojoj se nalaze nevjerojatna je prirodna oaza u kojoj Cetina, samo nekoliko metara od moćnih vodopada, na trenutak smiruje svoj tok i čini ga pogodnim za kupanje i uživanje u pogledu na silnu vodu koja pada s gotovo 50 metara visine!

RAFTING

Rafting na rijeci Cetini više od dva desetljeća omiljena je aktivnost brojnih turista koji borave u Splitu.

Ova riječna avantura posebno je privlačna jer se po potrebi može prilagoditi svima. Obitelji s djecom i starije osobe uživat će u laganom veslanju kroz netaknutu prirodu, dok će ljubitelji adrenalina krenuti drugom rutom na kojoj ih čeka odmjeravanje snaga s mnogobrojnim riječnim brzacima. Rafting na Cetini idiličan je i miran izlet u prirodu koji se, ako to poželite, u času pretvara u prvoklasnu adrenalinsku avanturu. Odluka je samo vaša!

KAYAKING

Za one koji vole imati potpunu kontrolu pri istraživanju kanjona Cetine tu je - kayaking. Slično kao i u slučaju raftinga, razina adrenalina koju ćete iskusiti uvelike ovisi o ruti koju odaberete.

U malenim kajacima jednosjedima ili dvosjedima moći ćete detaljno istražiti najskrivenije kutke kanjona. Kad se nađete u kajaku s veslom u rukama mogućnosti su praktički neograničene, pitanje je samo – koju ćete rutu odabrati?

CANYONING

Rafting, kayaking i zipline su iskustva koja definitivno nećete brzo zaboraviti, ali ako uistinu želite iskusiti sve čari rijeke Cetine onda nema boljeg načina za to od Canyoninga - adrenalinskog iskustva koje kombinira šetnju uz (i kroz!)

Cetinu, kupanje ispod slapova te savladavanje riječnih brzaca. Na Canyoningu rijeku uistinu možete osjetiti, doslovno i figurativno. I, budite oprezni, s ove aktivnosti nitko ne izlazi suhe kože 😉

JEDRENJE NA DASCI

Vjetar obično nije nešto što priželjkujete tijekom odmora, ali ćete vjerovatno promijeniti svoje mišljenje nakon što isprobate jednu od najzaraznijih i najzabavnijih aktivnosti koju možete iskusiti u Splitu.

Ako ne volite surfanje to samo znači da ga još niste probali – poznata je izreka Splićana koji su potpuno u pravu. Nije važno jeste li dijete ili odrasli, početnik ili profesionalac, surfanje je aktivnost koja ima svakome toliko toga za ponuditi.
Ako tražite lagano krstarenje kroz valove, nekoliko windsurfing škola u gradu se pobrinulo za to. Ne morate brinuti ni ako ste adrenalinski ovisnik u potrazi za ekstremnim uzbuđenjem. Zahvaljujući postojanim i stalnim toplim vjetrovima koji uvijek pušu na određenim lokacijama u Splitu – svaki dan je dobar za surfanje.

RONJENJE

U Splitu i mnogim manjim mjestima na njegovoj rivijeri kriju se neke od najljepših plaža i uvala u Dalmaciji, a mogućnosti za ronjenje i istraživanje podmorja na ovom području jedne su od boljih na čitavom Jadranu.

Split jednostavno ima sve – od plitkih podmorskih ravnica dostupnih svima, do dubokih i skrivenih hridi koje će istražiti samo iskusniji ronioci. Ah, da, jednu sitnicu smo zaboravili spomenuti. Na samo tri metra dubine u neposrednoj blizini grada Omiša nalazi se i potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata. A znate kako kažu, gdje ima potopljenih brodova, ni skriveno blago nije daleko… Prema lokalnoj legendi, na samom dnu, tik do velikog izvora, nalazi se drevni potopljeni grad prepun raznih bogatstava.

SLOBODNO PENJANJE

Pogled s Mosor, Marjan, Mirabele ili Fortice je definitivno iskustvo koje ćete dugo pamtiti, ali ništa nije bolje od pogleda kojeg ste izborili - vlastitim rukama.

Split je nadaleko poznat kao jedna od dvije najbolje lokacije za slobodno penjanje u Hrvatskoj, a ljubitelje adrenalina posebno privlači činjenica da do gotovo svih smjerova mogu stići za samo nekoliko minuta iz centra grada. Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusni penjač, u Split ćete pronaći smjer za sebe. Ovdje možete učiniti svoje prve penjačke korake, ali možete i uistinu testirati vlastite mogućnosti. Što god da odaberete, na vrhu vas uvijek čeka fantastična nagrada – nevjerojatan pogled na crvene krovove staroga grada, brojne dalmatinske otoke. I napomena za kraj, obavezna penjačka oprema u ovim krajevima uključuje i fotoaparat! Na koju god se stranu s vrha planine okrenuli, zateći će vas pogled koji vrijedi zabilježiti.

ACTIVE HOLIDAY

ACTIVE HOLIDAY

If your perfect vacation includes a dose of adrenaline, then town of Split is definitely the right choice for you. There is hardly a sea, water, mountain or air activity not offered in the greater town of Split area.

There are truly not many other towns or cities in the world where you can start off the morning riding the river rapids, find yourself a hundered meters up in the air, hanging from a wire in the middle of the Cetina canyon around noon, be climbing the nearby mountain top accombanied by professional climbing instructors in the afternoon and then fly a paraglider down to the beautiful sandy beach where you can still manage to take a swim before sunset. When spending your vacation in town of Split, the only question is how many different activities your body can take in a day!

But, no worries, you don’t have to be in perfect shape in order to enjoy the wide range of outdoor activities available in town of Split. Most of them are appropriate for all ages, and below you can find just a small portion of the wide offer of adrenaline experiences you can choose from once in town of Split.

ZIPLINE

Zipline is one of the latest additions to the town’s tourist offer and, according to many, one of the most spectacular.

During the three-hour Zipline adventure you’ll experience the amazing canyon of the Cetina river in a really unique way. How unique, you might wonder. Well, more than three hours of crazy high-speed sliding down 2 km long wires, some of which running at more than 100 meters above ground, that unique.
You’ll definitely be telling your friends all about your Zipline adventure long after returning from holiday, and for the maximum amount of jealousy be sure to take a second or two during the crazy rush across the Cetina canyon for a photo

THEME TRAILS

One of the perks of a vacation in town of Split are surely the long theme trails which, thanks to the efforts of local enthusiasts, are growing in number each year.

There are several dozen trails in the area today that will take you – wherever you like! Following the well-marked trails leading from the very centre of town of Split in just a few hours you can reach the tops of the surrounding mountains, old pirate fortresses, amazing vantage points and numerous quaint villages of the region. Whatever direction you decide to take, you’ll find a trail that will lead you through untouched nature to a hidden, secluded place, not to be found on tourist maps. town of Split is in fact a place of countless surprises – the question is only whether you are bold enough to discover them all…

HIKING AND TREKKING

The town of Split lies in the embrace of three steep mountains – Dinara, Perun and Mosor.

For centuries these mountains served as natural protection from enemies, whereas today they represent a perfect venue for hiking tours. Except for offering a number of well-marked theme trails suitable for recreational hikers and all-year-round tours, each spring the mountains around town of Split become the venue of the Spring Trekking Cup – a series of hiking/trekking marathons which, apart from endurance, also test one’s resourcefulness and orientation skills.
The Spring Trekking Cup today consists of three competitions – Imbertrek, Jesenice Trekking Cup and one of the oldest trekking races in Croatia – Mosor Grebbening.
Each year the Cup attracts hundreds of professional athletes to town of Split and the area, but also hordes of recreational runners , competing at somewhat shorter and easier courses. The Spring Trekking Cup is an adventure-run that celebrates nature and promotes a healthy life-style, and in spite of it formally being a race, most competitors put less value into the time it takes them to finish the race than into the time actually spent on the mountain with their families and friends – because this is what trekking really is about.

GREAT AND SMALL GUBAVICA WATERFALLS

For tens of thousands of years the Cetina river shaped and formed the landscape along its course – it carried rocks, cut through mountains and slowly worked its way to the sea.

During its millenary journey it created one of the most beautiful canyons in Croatia, a place hiding a new surprise at every corner. Two of the most amazing ones are perhaps the two waterfalls near the village of Zadvarje – the Great (Velika) (49 m) and Small (Mala) (7m) Gubavica, special among hundreds of others in the world for the fact that you can actually swim under them.
The location represents a breathtaking natural oasis in which the Cetina river, just meters away from the two mighty waterfalls, for a moment calms down and forms a nice swimming pond with a spectacular view of the roaring water masses dropping down from almost 50 m above you!

RAFTING

Rafting on the Cetina river has for over two decades been the favourite activity of many tourists spending at least a day in town of Split.

What makes this river adventure especially attractive is the fact that it can be adapted to all. Families with kids and seniors will get to enjoy easy paddling through untouched nature, whereas adrenaline lovers will take a different route and measure their strength with a series of wild river rapids. Rafting on the Cetina river is an idyllic and peaceful nature trip which will, at your wish, turn into a first-rate adrenaline adventure in a blink of an eye. The choice is just yours to make!

KAYAKING

For those who’d prefer to be in full control while exploring the Cetina canyon, kayaking is the right choice.

Much like with rafting, the level of adrenaline you’ll get to experience will largely depend on the chosen route. Small one- or two-person kayaks will enable you to closely explore even the most hidden and secluded parts of the canyon. Once in a kayak with a paddle in hand, the possibilities are practically endless – the only question is which route you are going to take?

CANYONING

Rafting, kayaking and Zipline are definetly adventures you are not bound to forget any time soon.

But if you really want to experience the Cetina river in its full splendor, there’s no better choice than Canyoning – an adrenaline adventure combining hiking along (and through!) the Cetina with swimming under waterfalls and mastering river rapids. Canyoning will give you a chance to truly “feel” the river, both literally and figuratively. But beware, this is an adventure no one gets out of dry 😉

WINDSURFING

Wind is something you don't usually look forward to while on vacation but you will probably change your mind once you try one of the most addicting and fun activities you can experience in town of Split.

”If you don’t like windsurfing, means you didn’t try it yet” is a known saying by the locals here in town of Split and absolutely a true one.
Doesn’t matter if you are a kid or an adult, beginner or professional, windsurfing is an activity that has something to offer for everyone.
If you are looking for an easy cruise through the waves, couple of windusurfing schools in town got you covered. But, if you are an adrenalin-junkie seeking some extreme excitement on your vacation – worry not. Thanks to stable and regular thermal winds that are always blowing on some locations in town of Split – every day is a good day for extreme surfing.

Try it and put that selfie stick of yours in good use 😉

SCUBA DIVING

Town of Split and the rest of its Riviera boast some of the most amazing beaches and coves in Dalmatia, and the possibilities it offers for scuba diving and exploring the underwater world are among the best on the Adriatic.

Town of Split simply has it all – from shallow underwater plains accessible to all, to deep and hidden walls and cliffs to be explored only by the most experienced divers. Oh, yes, we forgot to mention one thing. At the depth of only 3 meters not far from the town of Omiš you can find a sunken wreck of a World War II ship. And you know what they say – where there’s a shipwreck, hidden treasure can’t be that far either…

FREE CLIMBING

The view from high up from the Marjan, Mosor, Mirabela or Fortica fortress is surely something you will remember for a long time, but nothing beats a view you fought your way to with your bare hands.

Town of Split is, among other things, also widely known as one of the top two free climbing locations in Croatia, and adrenaline lovers are especially drawn to it by the fact that all climbing routes are just a couple of minutes away fom the town of Split. Regardless if you are just a beginner or already an experienced free climber, in town of Split you will definitely find the right climbing route for you. Here you can take your first climbing steps, or you can truly push yourself to your limits. Whatever you do, there is always the big reward waiting for you at the top – a breathtaking view of the red roofs of the old town, the numerous islands of Dalmatia. And, finally, something important to note: required climbing equipment hereabouts includes a camera! Because wherever you turn once at the top, you’ll get a view worth capturing.

CONTACTFORM

[contact-form-7 id="2786"]
hotelbellevue_logo_mali

Hotel Bellevue

Address: Ulica bana Josipa Jelačića 2,
21000 Split, Croatia
Tel: +385 (0) 21 345 644
Fax: +385 (0) 21 362 383
E-mail: rezervacije@hotel-bellevue-split.hr

hotelbellevue_logo_mali

Hotel Bellevue

Address: Ulica bana Josipa Jelačića 2,
21000 Split, Croatia
Tel: +385 (0) 21 345 644
Fax: +385 (0) 21 362 383
E-mail: rezervacije@hotel-bellevue-split.hr

Hotel Bellevue

Address: Ulica bana Josipa Jelačića 2,
21000 Split, Croatia
Tel: +385 (0) 21 345 644
Fax: +385 (0) 21 362 383
E-mail: rezervacije@hotel-bellevue-split.hr